O pralinkách

O pralinkách


Proč plněným bonbónům říkáme pralinky?

Na začátku prý byla jedna rozsypaná hromádka mandlí a také rozhněvaný kuchař. Na konci tohoto příběhu je cukrářská legenda. Spojení tmavé čokolády, oříšků a karamelizovaného cukru bylo tak oblíbené, že dalo jméno všem plněným čokoládovým bonbonům.Podle jedné legendy vylil v roce 1671 rozhněvaný kuchař roztavený cukr na hromádku mandlí, které se jeho pomocníkovi rozsypaly na zem. Původně z nich měl připravit dezert pro svého pána, francouzského maršála du Plessis-Praslina. Místo něj mu zásluhou kombinace kuchtíkovy neobratnosti a svého hněvu naservíroval cukrem obalené mandle a sklidil za to velký úspěch. Název “pralinky” je prý odvozen z jména jeho pána a původně označoval právě mandle obalené ve zkaramelizovaném cukru. Postupem času se tak začalo říkat namleté směsi těchto dvou ingrediencí, která se přidávala do sladkého pečiva. Jakmile se v Evropě začala vyrábět „tvrdá” čokoláda, bylo jen otázkou času, než ji první mistr chocolatier zkombinuje s oblíbenou mandlovo – cukrovou náplní.Jako náplň čokoládových bonbonů byla brzy tak oblíbená, že podle ní v Belgii a sousedních zemích časem začali všem plněným čokoládám říkat pralinky. Nejlepší pralinky se vyrábějí ručně z čerstvě upražených ořechů. V Evropě se k jejich výrobě převážně používají mandle a lískové ořechy, ve Spojených státech jsou oblíbené pistácie a pekanové ořechy.Díky kombinaci pronikavé ořechové chuti a karamelu se pralinek nelze nikdy nabažit. Zvlášť když jsou obalené v tmavé čokoládě.

Zdroj: ihned.cz